LJUS I OKTOBERMÖRKER

OLYMPUS DIGITAL CAMERADansk minnessten och ett symboliskt tack för flyktingarnas mottagande i Helsingborgsområdet 1943. Stenen står vid Rådhuset i Helsingborg. Stenen är gjord av bildhuggaren Harald Isenstein som själv flydde till Sverige 1943.

 

Inneboende dramatik

”Ljus i oktobermörker” kan rubriceras som musikalisk berättarteater. De historier och de händelser som lyfts fram på scenen är starka och har en inneboende dramatik som inte behöver ytterligare gestaltning. Genom att Henrik Valentins texter till allra största del utgår ifrån dokumenterade uttalanden och rapporter samt gjorda intervjuer. Ett manifest från ett av dåtidens riksdagspartier som innehåller klart antisemitiska punkter talar till exempel för sig själv utan att man behöver servera det med stora åthävor.

Föreställningen kommer att ges både offentligt för allmänheten och som skolföreställning för gymnasieungdomar i Teatersalen på Dunkers Kulturhus. Att föreställningen dessutom är kopplad till visningar av utställningen ”På gränsen” i Dunkers kulturhus är en klar poäng. Entrén till den utställningen kommer dessutom att ingå i biljettpriset till föreställningen.

Dunkers fr bron 0615 low

 

Viktiga samarbeten och stöd

Uppsättningen av ”Ljus i oktobermörker” blir möjlig tack vare stöd, bidrag och samarbete med framförallt:
- Dunkers kulturhus
- Helsingborgs Kulturnämnd
- Stiftelsen Svensk-Danska Kulturfonden
- Sparbanksstiftelsen Gripen

 

Medverkande på scen

Föreställningen kommer att ha tre mångsidiga medverkande som tidigare arbetat tillsammans i flera olika uppsättningar. De kommer här att växla mellan skilda karaktärer beroende vems historia och livsöde som ska berättas och gestaltas; flykting, mottagare i hamn, skeppare, polis, nazistsympatisör, barn, vuxen, kabaréartist…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elin J Kortesalmi

Elin har mött Helsingborgspubliken åtskilliga gånger genom uppsättningar på stadsteatern. Första gången var i musikalen ”Sluka mig”. Hon medverkade efter det i kabarén ”Sundsutsikt sökes” som för något år sedan kom tillbaka som soppteater. Bland annat i sin roll som ”Gympa-Elin” i de två julkabaréerna 2011 och 2012 på foajéscen fick Elin översvallande respons. Andra föreställningar på Helsingborgs stadsteater har varit ”Bröllopsfeber” och ”Ginger & Freds påtvingade möte” som gavs som uppskattad soppteater medan de på andra teatrar även har getts som kvällsföreställningar.

På Oscarsteatern i Stockholm har Elin medverkat i flera långkörare som ”Singin´in the rain”, ”My fair lady” och ”Victor, Victoria”. På Operan i Göteborg hade hon rollen som Val i ”A chorus line” och på Dramaten fick hon uppdraget som regiassistent i Pirandellos ”Två herrars tjänare” med bl a Morgan Alling.  Dessutom är Elin Kortesalmi diplomerad massageterapeut och friskvårdskonsult.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Henrik Valentin

Henrik, som är uppvuxen i Helsingborg, har skrivit åtta böcker, bland annat romanen ”Ödelagd” och krönike-samlingarna ”Om lusten att trädgårdera” och Tick tack tiden består”.  Som månadskrönikör kåserade han under flera år i Radio Kristianstad. Även i andra stationer och i riksradion har han gjort sin röst hörd.

Bland hans pjäser blev till exempel ”Blombergs franska försök” en stor succé på Klara Soppteater vid Stockholms stadsteater där den spelades till och från under fyra år. Den har satts upp av olika teatergrupper och länsteatrar. Henrik har skrivit och även själv medverkat i flera olika uppsättningar på Helsingborg stadsteater som ”Sundsutsikt sökes” och julkabaréerna på foajéscenen både 2011 och 2012. Han var med och förvandlade H55-paviljongen på Parapeten till en teaterscen för sin föreställning ”Hustrur vid havet” med Beatrice Järås och Jan-Erik Sääf. Vid sidan av sitt skapande som författare och dramatiker har Henrik Valentin också gjort stora installationer på Sofiero och Fredriksdal och hans trädgård på Österlen är flitigt omskriven och syntes våren 2013 i TV8s program Trädgårdstoppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Johan Ohlsson

Det finns knappast någon musikgenre som är främmande för Johan Ohlsson. Han växlar obehindrat mellan swing, jazz, visa, pop, tango, balkan och musikal. Att han trakterar både piano och dragspel ökar mångsidigheten. Bland de orkestrar och band som han oftast medverkar i kan man framförallt nämna ”Östblocket”.  Under vintern och våren 2013 gjorde han ett franskt program med Anna Lena Brundin och Jan Sigurd.

Som teatermusiker och kompositör har Johan synts och hörts på Malmö Opera ibland annat ”Träskoprinsessan” och dansföreställningen ”Working man” och hos flera fria teatergrupper i Skåne.  Helsingborgspubliken har mött honom på stadsteatern i kabaréerna ”Sundsutsikt sökes”, ”Ingen tid för julefrid” och ”Jul igen. Och igen!” samt några olika sopprogram. Johan är ursprungligen från Helsingborg där han lade grunden till sitt musikaliska utövande.

 

Kustliv.com är en sida från
Kulturföreningen Kustliv
0705-780 790, info@kustliv.com

Copyright LogicAlley-2014 | Admin