Glöggheta texter för julkabaréer

Kommentering avstängd

JultexterSom framgår av denna löpsedel finns Henrik Valentins uppskattade kabarétexter nu tillgängliga för teatrar och grupper.

Ursprungligen kommer de från de två julkabaréer som vi, dvs Johan Ohlsson, Elin Kortesalmi och Beatrice Järås och jag, gjorde på Helsingborgs stadsteater två år i rad. Från flera i publiken har det hörts önskemål om att vi ska komma tillbaka med en ny julkabaré. Vem vet…

 

 

 

Den som besöker f d Kronprinsessan Victorias Kustsanatorium (KVK) i Vejbystrand möter ett sjukhusområde i stor förändring. Enbart den tidigare huvudbyggnaden finns kvar och ett litet hus. Övriga byggnader är rivna och ersatta med flerfamiljshus som tar vara på den magnifika utsikten över Skälderviken. Den lilla byggnaden inrymmer idag KVS-museet som en skara entusiaster driver. Sanatoriet har en synnerligen intressant historia som till vissa delar finns återgiven i bland annat museets minnesbok ”Livet gick vidare”.IMG_3294

IMG_3293

Guldfiskar hos Fråga Doktorn

Kommentering avstängd

Pjäsen presenterades genom att skådespelarna Beatrice Järås och Ann-Sofie Kylin medverkade i ett omfattande inslag i SVTs program ”Fråga Doktorn”. Kan ses på SVT play, avsnitt 5.

Föreställningen finns med på Facebook.
Framsida program Guldfiskar low

Kontaktuppgift betr föreställningsturné: Beatrice Järås, beajaras@icloud.com

osterasen_1_l

(Bild från Österåsens sanatorium med de typiska liggverandorna)

Med start den 24 januari på Regionmuseet i Kristianstad ska Henrik Valentin besöka 11 olika orter på sin turné med det gestaltande bildföredraget ”Ohälsan tiger still” eller ”I en sal på lasarettet”.

Detta bildrika föredrag eller framträdande har patienternas berättelser som viktigaste del. Vittnesmål från flera olika personer vid skilda tidsepoker som skildrar sin sjukdom, sin vistelse på sanatorium och i bästa fall sitt tillfrisknande. En av dem var exempelvis Olof Lagercrantz som var inledningsvis mycket sjuk när han vårdades på Romanäs sanatorium utanför Tranås. Utdrag ur hans opublicerade dagboksanteckningar ingår i programmet. Delar av en inspelad intervju med den fd patienten Anna-Lisa Blomberg, 84 år, får lyssnarna också ta del av. Bilden är från hennes återbesök på Furs sanatorium i Blekinge sommaren 2014.

A-L i fönster ,low 2067

 

I småländska Målilla (Hultsfreds kommun, Kalmar län) ligger f d Målilla Sanatorium, det som idag är Moliljan Hotell & Konferens. Där finns genom ett antal entusiasters idoga arbete ett litet museum om tiden som sanatorium.

 

Hultsfreds kommun presenterar det lilla museet så här:

Sanatoriet invigdes 1915. Den stora ståtliga byggnaden väckte
uppmärksamhet och döptes snart av ortsborna till ”Slottet i skogen”.

Genom åren har flera tusen människor vårdats för tuberkulos vid sanatoriet.
På 30-talet var det som mest 300 patienter inlagda samtidigt.
Inte förrän på 40-talet kom en vändpunkt i behandlingen av
TBC då den nya medicinen Streptomycin kom. Den sista TBC-patienten
vårdades 1973.

Museét är inrymt på 4e våningen i gamla avdelning 4, idag Moliljan.
Här visar man saker från kök, bageri, städ, skola, labb, maskin och
självklart också hur det såg ut i en sal m.m. Där kan man ta del av
hur livet tedde sig inom det avspärrade sanatorieområdet och hur
patienterna vårdades. 

Motsvarande museum finns vid f d Kronprinsessan Victorias Kustsanatorium i Vejbystrand, ett sanatorium för s k skrofulösa barn, dvs barn med andra typer av tuberkulos än lung-tbc. Dessa sanatorier kommer Henrik Valentin att ta upp i mitt föredrag ”I en sal på lasarettet eller Ohälsan tiger still”. Det finns hjärtskärande berättelser om de unga patienterna men också solglimtar och glädjeämnen.

 

 

Kustliv.com är en sida från
Kulturföreningen Kustliv
0705-780 790, info@kustliv.com

Copyright LogicAlley-2014 | Admin